Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Předvolební situace očima Baťovce

Studium i pouhé opakované čtení projevů, úvah a dokumentů Tomáše Bati změní člověka. Prostě v duši zůstane cosi ze zásad, přímosti, pravdivosti a neodkladnosti řešení, jak to vidí u něj. A člověk je z nitra duše provokován – tož to udělej, a hned, a naplno. Víš-li, že máš pravdu, a když se jiný k tomu nemá, jsi ty povinen to dát na stůl. Však jiní už se postarají o to, aby to bylo zhodnoceno. No a tak vznikl tento příspěvek do diskuse.Když přímost tak přímo k věci. Volby jsou za pár dní. Řekněme si, jak by si měl počínat skutečný občan.

Jaká je situace našeho státu? Pojďme k jádru věci. Přenesme se přes ten marast rozkrádání, lhaní, podvodů, loupežnictví, zneužívání úřadů atd. Hledejme to jádro. Tomáš Baťa je nalezl. Je to hluboký úpadek mravnosti nahoře a neodpustitelná pasivita u občanů. („Občan je povinen vládnout, ne reptat a naříkat.“) Je to proradnost volených zástupců lidu, kteří se vecpali do parlamentu přes bezpáteřní politické strany a nechají se uplácet. Je to nezřízená touha politiků, zaujat ve státním aparátu pozice, kde je možno sloužit zločincům za úplatky. Dnes není motivací člověka-politika dostat se na místo, kde mohu nejlépe sloužit lidem, ale na místo, kde mohu chudým brát a bohatým prodávat vše, i svou duši. Dnešní politici neznají hanby, jako v cílové rovince závodu o život házejí po sobě klacky a špínu, jen aby došli cíle. Nikdo z politiků nechť se necítí dotčen. Kdyby nebyl dnes aktivní politik jiný, dávno by odešel s prohlášením, proč už toho má dost.
Zkraťme to, stačí se rozhlédnout a chtít dobře vidět. Řekněme si, jak z toho ven.
Politické strany, které se střídají u moci a zavinily hospodářský a mravní úpadek společnosti, se už nepolepší. Pryč s nimi. Samy si zavinily, že nastal čas jejich pádu na smetiště dějin. Neodstavit je, znamená pokračovat v úpadku všech hodnot.
Každý chápe, že k jejich odstranění stačí nevolit je. Ale koho volit? Nové strany? Někoho volit musíme, jinak by si ty největší mnuly ruce – neodevzdané hlasy se totiž též rozdělují. Víte, proč vzniklo tolik nových stran? Velkému Bratru se podařilo rozdrobit opozici vůči starým hráčům instalací nových stran. Tudy cesta ke změně asi nevede.
Podle mého názoru je tu jedna strana, která je etablovaná a tedy známá, má nové a mladé vedení a je přístupná změnám. Zelení. (Nepatřím k nim ani k jiným.)
Ty změny, mají-li něco vyřešit, musejí začínat u přebudování celé demokracie. Ta utrpěla snad nejvíc. Systém politických stran musí být opuštěn.
V dohledu je systém přímé demokracie. Technické prostředky k ní jsou dávno připravené, je třeba je jen přizpůsobit nové potřebě.
Pro přechodné období potřebujeme, aby jedna strana, a nebyl by problém, kdyby to byli Zelení, získala většinu v parlamentu. Měla by pak instalovat vládu ne z ministrů stínových. Žádný člen strany by v ní neměl být. Měla by to být vláda profesionálů. Tedy odborníků, kteří nebudou měněni jak spodní prádlo. Měl by být zrušen senát a místo něj ustavena nějaká státní rada jako dozor nad vládnutím. Též jako arbitr při střetu názorů mezi vládou a parlamentem. Presidenta snad ani nepotřebujeme. Předsedové parlamentu a vlády by mohli být členy takové Státní rady, jež by mohla mít celkem 11 až 21 členů, volených přímým hlasováním lidu v obdobných termínech, jako dnes senát. Samozřejmě by se přímým hlasováním volil parlament a ke schvalování přímým hlasováním by vláda předkládala i důležitá či diskutabilní opatření. Dalším rozhodnutím o přímém hlasování by byly petice, schválené nadlimitním počtem navrhovatelů.
Snad je třeba ještě dodat, že přímým hlasováním ve volebních obvodech by se vybírali i kandidáti do parlamentu a Státní rady. Na rozdíl od parlamentu by členové Státní rady byli voleni celostátně bez ohledu na volební obvody.
Tolik z oblasti politiky celostátní. Stejné principy mohou platit i v samosprávě.
V oblasti výroby a obchodu bude třeba dosáhnout ještě radikálnějších změn. Musíme sprovodit ze světa systém honby za maximálními cenami. Je to největší brzda rozvoje a pokroku. Je to semeniště švindlů, náhražek a klamání zákazníků. Je to cesta plýtvání materiály a mrhání lidskou prací i intelektem jednotlivce a společnosti. Jen si zkuste představit takový systém tvorby hodnot, kde by vše bylo děláno s cílem maximálního prospěchu zákazníka a maximálních výdělků. Neumíte-li si to představit, seznamte se s podnikáním podle Baťů.
Ale o tom příště.

Zlín, 5. Května 2010                               Stanislav Vrbík, soukromý student a publicista Batismu.
                                                             

                                                                                        stanislav.vrbik@email.cz

  Příloha :

 

                 Opsáno od Jana Bati

                                        
 1.             Reforma veřejné správy

Jako hlavní problém správní reformy se mi jeví potřeba spojit důsledně svěřenou moc s osobní odpovědností. V dnešním rozdělení ukládá veřejná správa občanům povinnosti (jako jednotlivcům), kdežto sobě ponechává práva a vystupuje jako neznámý celek.
Důsledky rozhodnutí veřejné správy (osobní i hospodářské), nikdy nepřicházejí ani k dobru ani k tíži osobě, ale úřadu – to je nikomu.
Provedení této jediné základní reformy nejen, že odstraní anonymitu byrokracie i kritiky, ale naplní pocitem odpovědnosti veřejnou správu i obyvatelstvo.

 2.              Ú p l a t k y

Pan B. Vydělal si u nás značný majetek a vážili jsme si ho pro jeho odbornou zdatnost. Svěřili jsme mu velmi odpovědné místo v našem závodě jako zámožnému člověku, který celým svým majetkem ručil za svoji poctivost.
V jeho smlouvě, jako ve všech našich služebních smlouvách se zaměstnanci, bod 4. zní:
„Nepřijmete sám, ani nikdo z Vaší rodiny od žádného našeho dodavatele ani odběratele neb zřízence, zástupce, nebo kohokoliv úplatek v jakékoliv formě a pod jakoukoliv záminkou. Zjistí-li firma Baťa a.s. takový přestupek nebo jakoukoliv Vaši nepoctivost vůči závodu nebo jeho zaměstnancům, má právo Vás okamžitě propustit bez jakékoliv náhrady; za úplatek ve smyslu této smlouvy považujeme jakoukoliv výhodu, poskytnutou Vám zástupcem.“
A bod 8. Zní: „V případě že byste nedodržel body 4. A 5., propadá celý Váš vklad u naší firmy ve prospěch Baťova podpůrného fondu, nehledě k povinnosti náhrady škody, Vaším jednáním způsobené.“
K velké naší lítosti byli jsme dnes překvapeni výsledky vyšetřování, v kterém bylo zjištěno, že dotyčný navštívil jednoho z našich dodavatelů v jeho podniku a tam mezi čtyřma očima požel od něj hotově Kč 3.000,-.
Podle služební smlouvy propustili jsme ho okamžitě bez náhrady a odevzdali celý jeho vklad ve výši Kč 67.393 ,- Podpůrnému fondu. Budeme ještě požadovat od něho náhradu za škody, nám vzniklé.
Dotyčný zaměstnanec se ohrazoval, že pro Kč 3.000,- necháme propadnout jeho majetek mnohonásobně větší a žádal o mírnější vyřízení.
Nemůžeme mu vyhovět a spokojit se s vyrovnáním na několik procent. Nemůžeme potřebovat lidi jen podmínečně poctivé a ručící za sebe jen částí svého majetku. Potřebujeme lidi poctivé bezpodmínečně, ručící za svoji poctivost celým svým majetkem. Propustili jsme další dva zaměstnance, kteří věděli o jeho poklesku a neoznámili jej chefovi závodů.
Umožňujeme každodenně desetitisícům našich zaměstnanců rovnou cestou si budovat zámožnost. Nedopustíme však, aby ani jeden vydělal třebas haléř na nepoctivosti a úplatcích.
Jsme hrdi na to, že mnoho našich zaměstnanců poctivou prací domohlo se milionového jmění, a jsme rozhodnuti každému k tomu na rovné cestě pomáhat.
16. 1. 1933.

Vysvětlení

Jaký majetek to byl, který panu B. propadl ve prospěch Podpůrného fondu:
Jak víte, velká část zaměstnanců brala podle výsledků své práce účast na zisku dílny nebo oddělení.

Pan B. byl nákupčím a ti měli účast na zisku nákupního oddělení. Peníze z této účasti se nevyplácely hned, ale ležely na osobních kontech. Kdo peníze potřeboval, požádal o výplatu určité částky na určitý účel a vedení rozhodovalo, zda vyplatí, nebo ne. Celé konto dostal pracovník při odchodu z továrny.
Podpůrný fond byl opět účet, vedený firmou, z kterého se vyplácely např. příspěvky starým ševcovským mistrům, kteří velkovýrobou Bati i jiných továrníků přišli o práci, neměli žádný příjem, ale na tovární výrobu už by nestačili. Z fondu se vyplácely též příspěvky nemocným po úrazech v továrně apod.

Autor: Stanislav Vrbík | středa 5.5.2010 19:00 | karma článku: 10,43 | přečteno: 1033x
  • Další články autora

Stanislav Vrbík

Odpověď na reakce k článku Proč se komunisté museli zbavit odbojářů

Odpověď diskutujícím: Vážení, předkládám Vám soubornou odpověď, která by měla uspokojit všechny diskutující. Vycházel jsem z knížky Oty Rambouska Jenom ne strach, která vyšla v roce 1990.

14.9.2010 v 20:00 | Karma: 18,63 | Přečteno: 1400x | Diskuse| Politika

Stanislav Vrbík

Ať všichni zdechnou, jen když já budu ještě bohatší!

Vláda věcí tvých se k tobě chtěla navrátit, ale tys ji nepřijal, ó lide český! Komu jsi ji, lide, odevzdal? Nevíš, že. Tak Ti to povím, ó lide!Odevzdals ji těm, kteří chtěli vládnout a vetřeli se do tvého vládnutí. Oni to byli, kdo zaseli sémě krkounství do hlav lidí. Oni si kupují po tuctech vlivné lidi a přeměňují si je k obrazu svému. Kdo to jsou? Neukazují se nám.

11.9.2010 v 17:29 | Karma: 27,58 | Přečteno: 1893x | Diskuse| Politika

Stanislav Vrbík

Proč se komunisté museli zbavit všech odbojářů

Dnes odbočím od baťovské tématiky a nepřímo se pouštím do diskuse o bratrech Mašínových. Ve svém archivu jsem objevil článek historika Radomíra Luži z Tulane University v New Orleansu. Je to syn generála čs. armády, bojovníka Ruských legií, který byl při své odbojové činnosti v Protektorátě dlouho marně honěn gestapem, až byl udán jedním českým starostou českým četníkům a ti jej i se spolupracovníkem beze slova výzvy, překvapené a téměř nahé, zastřelili v Hříšti u Přibyslavi.

5.9.2010 v 16:22 | Karma: 31,68 | Přečteno: 2779x | Diskuse| Politika

Stanislav Vrbík

Baťova služba veřejnosti pro 21. století

V minulém příspěvku 15. srpna jsem se dopustil jakéhosi zrcadlového zkreslení výrazu. Napsal jsem totiž, že se Službou veřejnosti může nezaměstnanost v průmyslu růst rychleji. Správný výraz je, že tam bude klesat zaměstnanost. Významový rozdíl je v tom, že uvolnění lidé už nebudou bez práce, nezaměstnaní, ale bude dost prostředků, aby mohli pracovat v nevýrobní sféře. Tak mi to promiňte, bylo to zásadní, říkám tomu zrcadlové zkreslení. Ilustrace rčení, že když dva říkají totéž, není to totéž. Ale pokračujme v tématu o nadčasovosti Baťova díla.

25.8.2010 v 20:07 | Karma: 10,58 | Přečteno: 1658x | Diskuse| Ekonomika

Stanislav Vrbík

Nadčasové prvky batismu a jeho dnešní poslání

Měnící se světová politická a hlavně ekonomická situace, jmenovitě příchod fáze t.zv. transformace a začínající globální krize, vyžadují nalézt takový systém hospodaření ve společenských útvarech, který překoná přinášené problémy. Je to především otázka, co dělat se skutečností, že v průmyslu ubývá pracovníků (důsledek růstu produktivity práce) čímž klesá přívod daní do státních rozpočtů, ale roste potřeba vydávat podpory v nezaměstnanosti, nebo pro rozvoj oborů, netvořících materiální hodnoty. Tam právě bude možno uvolněné lidi změstnat, což ale zvýší náročnost na státní výdaje. Jediným známým systémem, který toto může překonat je Služba veřejnosti, jež byla metodou podnikání u Baťů.

16.8.2010 v 17:30 | Karma: 13,42 | Přečteno: 1630x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Rozhodnutí ANO neúčastnit se jednání nepovažuji za šťastné, řekl Pavel

29. dubna 2024  8:33

Prezident Petr Pavel bere na vědomí rozhodnutí opozičního hnutí ANO neúčastnit se jednání o...

Jak se chystá převrat. V Německu začíná proces s extremistickou skupinou

29. dubna 2024  7:35

V Německu v pondělí začíná první z procesů se členy extremistické skupiny Říšští občané, kteří čelí...

Bombardování Gazy si vyžádalo nejméně 13 obětí, Biden mluvil s Netanjahuem

29. dubna 2024  6:53

Izraelské bombardování tři domů ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy zabilo nejméně 13 lidí a zranilo...

Letní teploty ještě vydrží. Ochladí se až koncem týdne, kdy přijdou přeháňky

29. dubna 2024  6:33

Přímý přenos V neděli meteorologové zaznamenali letní den, teplota ve středočeské Tuhani vystoupala k 25,5...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 29
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1537x
Jsem starší důchodce a za 50 let, co žiji ve Zlíně jsem načepral spoustu informací o Tomáši Baťovi zakladateli obuvnického impéria. A to jak ústním podáním od pamětníků, tak i z knih, které sbírám. Budu je nabízet a v případě většího zájmu, třeba i vydávat.

Seznam rubrik