Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zánik firmy Baťa-největší hospodářská katastrofa našich dějin

Baťovo království obuvi, jak se firmě říkalo, to nebyl jen extrémně úspěšný výrobní konglomerát širokého sortimentu nejkvalitnějších a nejlevnějších výrobků. Byl to hlavně společensko-politický objev. Byl to políček teoriím o nesmiřitelnosti společenských tříd a nevyhnutelnosti třídního boje.

To lze nejlépe charakterizovat příběhem ruského generála, který je popsán v životopisné knize Jana Bati od brazilského autora Francisca Moacira Aranja. Stručně jej uvádím:
Generál Luža z Uherského Brodu, známý jako hrdina československých legií z 1. Světové války a svou odbojovou činností za Protektorátu, při které padl, měl tento příběh tlumočit Janu Baťovi v roce 1937. (originál této knihy vyšel v Brazílii roku 1952, tedy za života Jana Bati, což příběhu dává snad dostatečnou hodnověrnost.)
V tom roce 1937 byly v Československu nějaké vojenské manévry, na něž byli pozváni i sovětští generálové. Generál Šapošnikov ještě s jedním generálem, jehož jméno J.B. zapomněl, požádali generála Lužu, aby jim zprostředkoval návštěvu ve Zlíně. Po této návštěvě, ten druhý generál byl po návštěvě zachmuřený a ve špatné náladě. Večer ho v pražském hotelu gen. Luža pozval na drink a ptal na příčinu jeho smutku. Host promluvil: (cituji z knihy)
„Jsem hluboce zklamaný z toho, co jsem dnes ve Zlíně viděl. Nikdy bych nepomyslel, že mě taková návštěva může přivést do podobného duševního stavu. Nějaká kapitalistická organizace tady vytvoří něco, za co se bojuje v Rusku od roku 1917, a pro co jsme už prolili potoky krve… Miliony a miliony musely zbytečně zahynout. Ne! To není možné…“ A zakryl si oči… Mohutné prsty se zaryly do tváře.
Generál Luža ve snaze rozptýlit pohnutí, které otřásalo tímto mohutným mužem, namítl: „…Baťova organizace má taky chyby“. „Vím, že není dokonalá“, skočil mu do řeči Rus. „ale je tím, co žilo v mých představách! A když si vzpomenu, že těmato rukama jsem chladně – nyní mohu říci barbarsky – zavraždil stovky ruských kapitalistů v domnění, že očišťuji tvář země od parazitů, kteří vykořisťují světový proletariát! Ale… co vidím teď? Jednoho z těch, které v mé vlasti tak nenávidíme, a jenž uskutečnil v sousední zemi to, co se v Rusku dosud nepodařilo: Poskytnout svému lidu šťastný a spokojený život. To je na mne příliš. Prolil jsem tolik krve a tolik jsem nenáviděl…“
I já jsem byl vyveden z míry, když jsem si toto přečetl. Nechtělo se mi tomu věřit, zapochyboval jsem proto, že kniha pokračuje zprávou, která prý nějak pronikla z SSSR, že ten generál byl zastřelen, tedy že se zřejmě někomu v Moskvě svěřil se svým poznatkem.
Řadu dní jsem chodil s tímto příběhem v hlavě, nemoha se zbavit dojmu nepravděpodobnosti.
Nakonec jsem si udělal závěr: I kdyby se to nestalo, je pravděpodobné, že se to stát mohlo. Protože všechny vstupy jsou pravděpodobné. Bratři Baťové skutečně vytvořili ve Zlíně a v desítkách svých měst po světě společenství lidí, kteří žili ve srovnání s jinými pracovními kolektivy celého světa v relativním blahobytu, bez důvodů k nějaké třídní nenávisti.
 Jedenkrát jsem se vracel do Zlína z Prahy tzv. vlakem družby, kterým jeli do Zlína sovětští turisté. Celou cestu jsem se s nimi bavil. Bylo vidět, jak jsou dychtiví mluvit s občany ČSR. Každá skupinka se se mnou bavila nějakou čtvrthodinku, a aniž jsem to tehdy postřehl, stal jsem se něčím vzácným, o co je třeba se rozdělit. Vždy po chvíli poděkovali, rozloučili se a tak a dopřáli to potěšení hovoru s „místním“ další skupince.
 Tu poslední skupinku jsem si pak přivedl domů, do Baťova čtvrtdomku. Měli jsme tam titěrnou kuchyňku, původně jen kuchyňský koutek. Světlý nábytek lemoval dvě stěny a jen malá pravoúhlá ulička jej oddělovala od bílého plynového sporáku. Vedle byla koupelnička stejně těsná. „Kakaja bělaja kuchňa“, vzdychaly ženy. A „Charošij Baťa“, když jim žena vysvětlila, že všechny ty domky, hotel obchodní dům a jiné postavil pro své lidi před válkou kapitalista Baťa.

Tato skupinka měla večer přivést ostatní členy výpravy, ať se taky podívají. Nepřišli. Šli jsme za nimi na hotel, jen obtížně jsme se dostali do místnosti, kde celá výprava byla. Byli připití, otrávení. Na otázku proč nepřišli, mi jeden z nich řekl: „Ty znaješ…“ a rozzlobeně mávl rukou. Jasně, ti z první skupiny návštěvníků projevil nadšení a vedoucí výpravy už nikoho ven nepustil. Nepostříleli je (doufám), ale jinak obdobný příběh jako s tím generálem.     
     
Proč vás bavím těmito příběhy? Protože to, co poznal ten nešťastný generál, to bylo jádro „Batismu“, chcete-li.
Perfektní, nedostižný a nenapodobitelný systém komplexní výroby a prodeje vytvořený životní filozofií Tomáše Bati na základě vlastních zkušeností i poznatků z USA jako služba veřejnosti a americkými ekonomy a politology stavěný nad americkou skutečnost, dává lidem maximální možné mzdy, buduje jim domky a celá zahradní města, opatřuje levně základní životní potřeby atd., atd. No – socialismus s Baťovou kapitalistickou tváří.
Mír a vzájemná oddanost mezi zaměstnavatelem a zaměstnanci – spolupracovníky. Kapitalista učí své lidi životní moudrosti, dává školy jejich dětem, zaměstnává jejich děti a vychovává je k samostatnosti a hospodárnosti.
Vše je spolu provázáno jako v samočinném počítači. Prudkým, jinde nevídaným tempem systém roste, expanduje do světa, a jak roste, rostou i mzdy a podnikové služby, klesají ceny výrobků.
Světová i domácí konkurence zuří (ten Baťa musí být čaroděj), na nátlak výrobců a odborů vlády vydávají speciální protibaťovské zákony, uvalují mimořádná cla, ale nic nepomáhá. Baťa staví továrny a města u nich doma.
Baťa opatřuje republice víc deviz, než Škodovka, platí taky nejvíc daní, tedy staví na nohy veřejné rozpočty. Z velké části je jeho zásluhou Československo desátou nejprůmyslovější zemí. Kde je teď bez Baťů, a kde by byla s Baťovci?

To byla pitomost to znárodnění, což? A ještě k tomu těch 15 let těžkého žaláře pro Jana Baťu. To se náš národ pěkně odvděčil.
Na závěr ještě dokreslující informace o Janu Baťovi. V roce 1935, když odstoupil Masaryk, byl Jan navržen za kandidáta na prezidenta. Odtud ta nevraživost Beneše k Janovi. Jan odmítl kandidaturu (ve prospěch Beneše!). V roce 1957 byl Jan navržen za kandidáta na Nobelovu cenu míru za plán i částečnou realizaci kolonizace pustých oblastí Jižní Ameriky. Kandidaturu odmítl, protože dalším kandidátem byl jeho přítel, generál a humanista, za nastolení porozumění mezi kolonizátory a původními obyvateli. Deset let předtím byl Jan za ten plán v ČSR obžalován.

       Zlín, 20. 9. 2009                                                                 Stanislav Vrbík, tel. 602563464

Stále platí, že u mne můžete získat přehled o dostupné četbě o Tomášovi a Janovi Baťových, i některé knihy.
Na adrese www.vrbik.blog.ides.cz najdete dřívější moje blogy i nabídky knih.

Autor: Stanislav Vrbík | neděle 20.9.2009 17:47 | karma článku: 23,91 | přečteno: 2094x
  • Další články autora

Stanislav Vrbík

Odpověď na reakce k článku Proč se komunisté museli zbavit odbojářů

Odpověď diskutujícím: Vážení, předkládám Vám soubornou odpověď, která by měla uspokojit všechny diskutující. Vycházel jsem z knížky Oty Rambouska Jenom ne strach, která vyšla v roce 1990.

14.9.2010 v 20:00 | Karma: 18,63 | Přečteno: 1400x | Diskuse| Politika

Stanislav Vrbík

Ať všichni zdechnou, jen když já budu ještě bohatší!

Vláda věcí tvých se k tobě chtěla navrátit, ale tys ji nepřijal, ó lide český! Komu jsi ji, lide, odevzdal? Nevíš, že. Tak Ti to povím, ó lide!Odevzdals ji těm, kteří chtěli vládnout a vetřeli se do tvého vládnutí. Oni to byli, kdo zaseli sémě krkounství do hlav lidí. Oni si kupují po tuctech vlivné lidi a přeměňují si je k obrazu svému. Kdo to jsou? Neukazují se nám.

11.9.2010 v 17:29 | Karma: 27,58 | Přečteno: 1893x | Diskuse| Politika

Stanislav Vrbík

Proč se komunisté museli zbavit všech odbojářů

Dnes odbočím od baťovské tématiky a nepřímo se pouštím do diskuse o bratrech Mašínových. Ve svém archivu jsem objevil článek historika Radomíra Luži z Tulane University v New Orleansu. Je to syn generála čs. armády, bojovníka Ruských legií, který byl při své odbojové činnosti v Protektorátě dlouho marně honěn gestapem, až byl udán jedním českým starostou českým četníkům a ti jej i se spolupracovníkem beze slova výzvy, překvapené a téměř nahé, zastřelili v Hříšti u Přibyslavi.

5.9.2010 v 16:22 | Karma: 31,68 | Přečteno: 2779x | Diskuse| Politika

Stanislav Vrbík

Baťova služba veřejnosti pro 21. století

V minulém příspěvku 15. srpna jsem se dopustil jakéhosi zrcadlového zkreslení výrazu. Napsal jsem totiž, že se Službou veřejnosti může nezaměstnanost v průmyslu růst rychleji. Správný výraz je, že tam bude klesat zaměstnanost. Významový rozdíl je v tom, že uvolnění lidé už nebudou bez práce, nezaměstnaní, ale bude dost prostředků, aby mohli pracovat v nevýrobní sféře. Tak mi to promiňte, bylo to zásadní, říkám tomu zrcadlové zkreslení. Ilustrace rčení, že když dva říkají totéž, není to totéž. Ale pokračujme v tématu o nadčasovosti Baťova díla.

25.8.2010 v 20:07 | Karma: 10,58 | Přečteno: 1658x | Diskuse| Ekonomika

Stanislav Vrbík

Nadčasové prvky batismu a jeho dnešní poslání

Měnící se světová politická a hlavně ekonomická situace, jmenovitě příchod fáze t.zv. transformace a začínající globální krize, vyžadují nalézt takový systém hospodaření ve společenských útvarech, který překoná přinášené problémy. Je to především otázka, co dělat se skutečností, že v průmyslu ubývá pracovníků (důsledek růstu produktivity práce) čímž klesá přívod daní do státních rozpočtů, ale roste potřeba vydávat podpory v nezaměstnanosti, nebo pro rozvoj oborů, netvořících materiální hodnoty. Tam právě bude možno uvolněné lidi změstnat, což ale zvýší náročnost na státní výdaje. Jediným známým systémem, který toto může překonat je Služba veřejnosti, jež byla metodou podnikání u Baťů.

16.8.2010 v 17:30 | Karma: 13,42 | Přečteno: 1630x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Jak se chystá převrat. V Německu začíná proces s extremistickou skupinou

29. dubna 2024  7:35

V Německu v pondělí začíná první z procesů se členy extremistické skupiny Říšští občané, kteří čelí...

Bombardování Gazy si vyžádalo nejméně 13 obětí, Biden mluvil s Netanjahuem

29. dubna 2024  6:53

Izraelské bombardování tři domů ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy zabilo nejméně 13 lidí a zranilo...

Letní teploty ještě vydrží. Ochladí se až koncem týdne, kdy přijdou přeháňky

29. dubna 2024  6:33

Přímý přenos V neděli meteorologové zaznamenali letní den, teplota ve středočeské Tuhani vystoupala k 25,5...

Soud začal řešit podvod století za 2,4 miliardy. Okradených jsou tisíce

29. dubna 2024  6:21

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 29
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1537x
Jsem starší důchodce a za 50 let, co žiji ve Zlíně jsem načepral spoustu informací o Tomáši Baťovi zakladateli obuvnického impéria. A to jak ústním podáním od pamětníků, tak i z knih, které sbírám. Budu je nabízet a v případě většího zájmu, třeba i vydávat.

Seznam rubrik