Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

petrph

12. 7. 2010 6:54
proč by měl být batismus zapomenut

Když prodejny Baťa jsou v každém větším městě. Pravda, ceny jsou stejně vysoké jako v každém vedlejším butiku, sortiment přibližně taky stejný, kvalita taky.

Když chci levnou botu co chvíli vydrží, tak jdu za roh k vietnamcům ;-D

To to pak mladým těžko vysvětluje. Že by aspoň svým zaměstnancům poskytovali ty "nízkonákladové prodejny životních potřeb" ???Taky ne?? A kdo jim brání???

;-D

0 0
možnosti

Stanislav Vrbík

9. 8. 2010 18:06
Re: proč by měl být batismus zapomenut

Současná obchodní firma Baťa nemá už, kromě jména, s batismem nic společného. Batismus byl služba veřejnosti, účast dělníků na zisku, minimální, bezkonkurenční ceny i kvalita obuvi, zámožní zaměstnanci, odstranění rozporu kapitalista - proletář zbohatnutím proletářů a jejich spolupodnikání s Baťou svým kapitálem z účasti na zisku, investovaným na osobních kontech, stravováním se za režijní ceny, nakupováním v konzumech za 70% cevy, bydlení v Baťových domcích za režijní ceny, vzděláváním se zdarma v různých kurzech. Podstata Baťova podnikání: minimální ceny místo maximálních ještě možných, maximální mzdy místo minimálních, ještě možných, účast na zisku a sociální služby, zapojení zámožných zaměstnanců a vzbuzení jejich maximálního zájmu na úsporách a všestranném pokroku v technice a organizaci pracoviště, čili maximální zapojení fyzických, mravních, psychických a rozumových sil do pokroku pracoviště.

Bloger

0 0
možnosti

certik_bertik

11. 7. 2010 21:43
no

s těmi konzumy za rozumnou cenu bude asi v současnosti potíž, jelikož obchodní řetězce v současnosti drží trhy pod krkem a dokud budou parkoviště před nimi plná tak se nic z toho co říkáte nezlepší

0 0
možnosti

petrph

12. 7. 2010 7:25
Re: no

Spíš ty obchodní řetězce ukazují, že na myšlenku "nakoupit levně ve velkém a pak to lacino prodávat" nepřišel jenom Baťa. Inovativnější je jeho nápad právě s konzumy, ve kterých prodával dělníkům sice levněji, ale pozor za to že u něj levněji pracovali. Což sice bylo vzhledem ke krizi chválihodné, ale v článku náhle vskočila poznámečka o nezvyšování DPH...Hádám že ten rozdíl v dani (o který by musel vyplatit dělníkům ve vyšších platech víc a který by zaplatili v běžných obchodech) si Baťa nechal pro sebe. Takže na jedné straně radil politikům jak řídit stát, na straně druhé stát šulil jak mohl... Kdyby to tak dělali všichni. Nějak mi to připomíná současný spor o stravenky.....

0 0
možnosti

hafusak2

11. 7. 2010 20:40
Tu knihu si obstarám

díky za upozornění. Sám však hodně čerpám poučení z knihy jeho bratra J.A. Bati: "Budujme stát, republika pro 40 milionů lidí".

0 0
možnosti
  • Počet článků 29
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1537x
Jsem starší důchodce a za 50 let, co žiji ve Zlíně jsem načepral spoustu informací o Tomáši Baťovi zakladateli obuvnického impéria. A to jak ústním podáním od pamětníků, tak i z knih, které sbírám. Budu je nabízet a v případě většího zájmu, třeba i vydávat.

Seznam rubrik