Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

petrph

22. 2. 2010 8:35
I proto

že jsem se těch předešlých diskuzí zůčastnil, (a i předtím se historicky zabýval onou dobou), musím říci - Baťův společenský řád je zastaralý. Byl poplatný své době, byl v té době lokálně úspěšný ale nebyl ani originální. O to samé se ve stejné době pokoušel třeba i Henry Ford .

Mezítím se hodně změnilo, prošla válka (vlastně několi válek v různých částech světa), změnila se ekonomika, změnily se sociální podmínky, pracovní zákony, daně, odvody, ceny všeho..Zvlášť v Evropě. A taky nároky pracujích. Asi si představte, zda by nyní v době trvání ekonomické krize , byli vděční dělníci takové Škody Mladá Boleslav, kdyby jim vedení snížilo platy o 50%, a zároveň jim nabídlo prodej základních potravin a dalších základních potřeb v optimálních cenách. Za Bati to fungovalo. Co by se stalo dnes si asi každý dokáže představit...

0 0
možnosti

rezjir

21. 2. 2010 18:27
Výsledek batismu byl

Svatoplukův Botostroj a díky této virtuální realitě 40 let totáče. Když moc ždímá hadr, tak z něj obvykle teče špinavá voda.

0 0
možnosti

jsoud

21. 2. 2010 17:42
Batismus nadčasový?

Možná by ho mohl někdo aplikovat v omezeném rozsahu v Číně. Zde však určitě ne. Je typické, že v jeho továrnách byli zaměstnáni v drtivé většině pouze mladí pracovníci. Podmínky a pracovní tempo automaticky vylučovali účast pracovníků nad 40 let. Proto z jeho továren neodcházel skoro nikdo do důchodu. A fluktuace v těchto provozech byla vysoce nadprůměrná.

0 0
možnosti
  • Počet článků 29
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1537x
Jsem starší důchodce a za 50 let, co žiji ve Zlíně jsem načepral spoustu informací o Tomáši Baťovi zakladateli obuvnického impéria. A to jak ústním podáním od pamětníků, tak i z knih, které sbírám. Budu je nabízet a v případě většího zájmu, třeba i vydávat.

Seznam rubrik