Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

petrph

1. 12. 2009 7:26
Když on Baťa nebyl sám

Četl jsem životopis Henryho Forda,postupoval skoro stejně.I on dával dělníkům o něco více než ostatní podnikatelé, za to požadoval, aby žili a mravně,nepili alkohol, stavěl pro ně v okolí domky, obchody,pro dorost vlastní učiliště,měl široký okruh na něm závislých souputnických firem a autoprodejců,dával podstatné prostředky na charitu.

Asi nebyli oba sami, byla to prostě taková doba, která umožňovala schopným rychle bohatnout ve světovém měřítku,a zároveň, těm schopným  a inteligetním dávala jakési morální povinnosti, jak těch peněz využít k prospěchu těch ostatních.

Mimochodem, Forda tohoto entuziasmu zbavily dvě krize-první byla ta Velká krize 30.let během které se pokusily americké banky Fordovi jeho závody zabavit, a tou druhou byly informace o nástupu komunismu v Rusku - představa o tom že by mu jeho dělníci, o které se tak staral, jeho továrny sebrali, ho z ideálů vyléčila.Hádám že Baťa dokázal žít v ideálech jen o pár let déle,než mu továrny komunisti opravdu sebrali..

0 0
možnosti

eldaha

30. 11. 2009 22:04
O stylu a filozofiii

Baťova podnikání mnoho nevím. Ale o tom, že by i dnes v jeho provozovnách a prodejnách zejména platilo "Náš zákazník, náš pán" si dovolím na základě svých vlastních neblahých zkušeností pochybovat.

0 0
možnosti

JBoksay

30. 11. 2009 21:31
Batismus a praxe.

Dal jsem si tu práci a seznámil jsem se s některými aspekty tohoto modelu podnikání. Dospěl jsem k názoru, že nelze uplatňovat v masovém měřítku. Systém neumožňuje zaměstnávat všechny věkové skupiny, ale pouze mládé pracovníky, kteří jsou schopni maximálního výkonu. Proto také z Baťových továren neodcházeli prakticky žádní pracovníci do důchodu. Ti by u něj ani nevydrželi pracovat tak dlouho, aby do penze od něj mohli odejít. Proto v jeho továrnách byla značná fluktuace, protože ani všichni mladí nedokázali udržet tempo.

To až za komunistů naše údernice měly vyšší tempo než předváleční baťovci na stejných strojích.

0 0
možnosti

falm

30. 11. 2009 20:27
0 0
možnosti

jellyfish

30. 11. 2009 20:12
Nevrátí

Doba naivismu 30. let se nevrátí. Dnešní podnikatelé chtějí získat co nejvíc s co nejnižšími náklady, a tak nebudou své zaměstnance přeplácet. Čína, Vietnam, Afrika, to jsou země, kde se vyrábí mnohem levněji. A Česko výhodu levné pracovní síly pomalu ztrácí.

0 0
možnosti
  • Počet článků 29
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1537x
Jsem starší důchodce a za 50 let, co žiji ve Zlíně jsem načepral spoustu informací o Tomáši Baťovi zakladateli obuvnického impéria. A to jak ústním podáním od pamětníků, tak i z knih, které sbírám. Budu je nabízet a v případě většího zájmu, třeba i vydávat.

Seznam rubrik