Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

petrph

5. 10. 2009 11:39
vidím tu určitý rozpor

Jak je psáno, přijeli sem přesvědčit se, jestli Baťova firma neproniká na trhy USA za cenu

nadměrného vykořisťování dělníků a dumpingovými cenami. 

Jak asi poměřovali ono (ne)vykořisťování dělníků??? Porovnáním průměrných platů? a to vůči průměrným platům v USA, a nebo vůči cenám v tehdejších českých obchodech?

Ergo, v době kdy, jak bylo psáno v minulých dílech, Baťa snížil mzdy dělníků o 40%, s tím že jim umožnil ve svých obchodech nakupovat základní věci se slevou 50%. Nad tímto řešením  určitě zaplesalo srdce sovětského generála,ale zástupce amerických výrobců,ale i odborů se určitě protočily panenky s údivem jak si u nás představují demokracii a  maximálně možné platy.....

0 0
možnosti

rezjir

5. 10. 2009 13:34
Re: vidím tu určitý rozpor

No z hlediska Amíků to byl dumping jak vyšitý. Měl by nám zde autor naznačit výši mezd v USA a Republice československé, vychází to jako poměr mezi 50 000,- Kčs a 500,-Kčs u nás. To se to Baťovi konkurovalo. Jinak jeho produktivita za Amíky zaostávala, zaostávala a zaostávala. Kdyby tutéž fabriku provozoval v USA, tak by zkrachoval ze dne na den.

0 0
možnosti

ovoce.zelenina

4. 10. 2009 18:10
Bohužel

Tomáš Baťa byl extra fenomén, který nikomu nebral a spokojenost poctivých pracovníků byla u něho na 1. místě !!! Všechny parazity, grázly a lemple  ihned vyhodil== a tak vznikla bolševická bajka o zlém kapitalistovi.

Dnes bolševici v KSČSSD -- unizono podporují své voliče, t. zejména parazity všech odstínů, aby se dostali ke korytům. Jelikož jsou rozdávační a výroba je v khélu, tak vše mohou platit z různých půjček, tedy na vysoký úrok, který jednou uhradí inflací, to jest zlikvidováním všech úspor, všech vkladních knížek a bude vymalováno.

0 0
možnosti

kaktusak

4. 10. 2009 17:55
Kde máte všechny ty Zlíny a Bati?

Tento směr se neprosadil, většina kapitalistů se chovala a chová úplně jinak.

0 0
možnosti
  • Počet článků 29
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1537x
Jsem starší důchodce a za 50 let, co žiji ve Zlíně jsem načepral spoustu informací o Tomáši Baťovi zakladateli obuvnického impéria. A to jak ústním podáním od pamětníků, tak i z knih, které sbírám. Budu je nabízet a v případě většího zájmu, třeba i vydávat.

Seznam rubrik