Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

kvetuska

22. 9. 2009 20:13
Svatá prostoto,

tolik nevzdělanosti a neúcty k Čechům,kteří něco skutečně dokázali. Už se nedivím, že národ vybral za největšího Čecha polovičního Lucemburka (omlouvám se Karlu IV,kterého jako panovníka uznávám).  A tak si říkám, chcete-li se obdivovat takovým veličinám, které vyjdou z reality "Big Brother", patří vám to, máte vládu a stát, který si zasloužíte.

0 0
možnosti

kampak

20. 9. 2009 21:28
DĚKUJI

panu autorovi a všech posměváčků se ptám, proč i ten nejchudší dělník, co se k Baťovi dostal, byl loajální, pracovitý a velmi si zaměstnání vážil? Baťa vychoval ve svých školách celou řadu disciplinovaných manažerů, chytrých techniků, kteří se uplatnili celosvětově. I z prostých lidí. Byl to vlastenec v pravém smyslu. Pro ty, co nerozliší mezi socialistickým státem a Ba´tou jen tolik, že Baťův systém lidi strhl k lidské a pracovní sounáležitosti a vysoké výkonnosti ve prospěch všech. Vím to od svého dědečka.

0 0
možnosti

originalni_demokrat

20. 9. 2009 20:18
Dobrý

jen bych nepoužíval slovo "socialismus s Baťovou kapitalistickou tváří". To bije do očí. Však na to nemají socialisté patent. Prostě se staral o své zaměstnance. Ale jinak dobrý. O tom navržení na prezidenta jsem vůbec netušil. To už se nedivím že ho ten grázl prej zident Beneš neměl rád.

0 0
možnosti

petrph

20. 9. 2009 20:04
Pokud jsem tomu dobře rozuměl

Tak Baťa v době krizel uspěl se zaměstnanci, tím že jim poskytl vlastní, typizované bydlení, vlastní potraviny, vlastní obchody - se sníženými cenami (tím kompenzoval snížené platy) - lze předpokládat že to všechno s omezeným sortimentem (daným tím co Baťa sám vyráběl či  dokázal zlevněně nakoupit.

Žádný div, že ruský generál projevil nadšení - to totiž je princip, na kterém běžel reálný socialismus,až do svého zrušení. Vždyť si vzpomeňte, nízké platy za které jste si mohli koupit v konzunu levné potraviny (mléko 2Kč, rohlík 30hal), o moc víc tam neměli, leda maďarské salámy, polskou šunku.O Miluláši fronty na banány a pomeranče, které stát dovezl. Levné bydlení v přidělenách bytech v panelákových slepičárnách,kdo si stavěl vlastní dům, musel  krást, protože nebyl materiál, nebyli řemeslníci. Kdo chtěl něco  jiného než typizované  zboží, mohl si (načerno a předraženě ) užít luxusu v Tuzexu

Čili, v případě Baťi geniální nápad, v případě socialistického státu ekonomický omyl?

0 0
možnosti

kampak

20. 9. 2009 21:45
Re: Pokud jsem tomu dobře rozuměl

..dobře jste tedy nerozuměl, on šel ostatním příkladem a radši si o něm něco přečtěte, Baťovi měli vůbec dobrodružný život..

0 0
možnosti

kvetuska

20. 9. 2009 18:37
Vážený pane,

jsem ráda,když si mohu zde na idnes konečně přečíst rozumné slovo.S lítostí však musím konstatovat, že příspěvky v tomto stylu jsou jen příslovečným házením perel.Pamatuju si,když po 89 roce přijel Baťa do republiky a nabízel pomoc s obnovou zlínského průmyslu a vůbec s privatizací.Byli to pan Klaus,Ježek,Kočárník,Dyba i dnešní nerv.poraděnko Dlouhý,kterým se to vůbec,ale vůbec nelíbilo.Jistě,měli svoje plány,hlavně takové, jak rychle a beztrestně nahrabat a pomocí těchto peněz vládnout nad daněmi (nikoliv národu)pokud možno "na věčné časy".Jediné co však dokázali je,rozeštvat národ.Mladé proti starým,majetné proti chudým,bílé proti barevným atd.Zítra se sem podívám na reakce na váš článek.Nedělám si iluze. Zdejší "ekonomové" , "právníci" a "politologové" samouci nebudou mít zájem o knihy o člověku, který dokázal světu, že žít se dá spolu poctivě ať jsem dělník, úředník nebo majitel firmy.

Přesto vám děkuji za zajímavé čtení a nenechte se odradit mojí skepsí.

Květa Marková, Praha 3

0 0
možnosti

pivicko007

20. 9. 2009 18:15
Souhlas

Ono je to vždycky o lidech, o jejich filozofii, morálních vlastnostech a pod. Ale nejen na straně zaměstnavatelů (podnikatelů), ale i zaměstnanců.

Podnikatel, který chce prosperovat ví, že potřebuje špičkové zaměstnance a je schopen je zaplatit. Jednou z podmínek je prodej produktů jeho činnosti.

Zaměstnanec, pokud chce být dobře odměněn ví, že firmě musí dát třeba i něco navíc (např. samovzdělávání) a chápe, že pokud firma nemá zakázky, bude si i méně vydělávat.

Pokud bude zaměstnavatel "dřít" zaměstnance, skončí to tak, že dopadnou špatně všichni.

A obdobně, pokud si zaměstanec bude "přivydělávat" okrádáním zaměstnavatele (třeba v obchodě), nesmí se divit, že skončí "na dlažbě".

0 0
možnosti

kaktusak

20. 9. 2009 18:01
Znárodnění bylo správné

Dnes Baťa taky už boty moc nevyrábí ve vyspělých zemích. A kde je vyrábí, nezajišťuje zaměstnancům takové poměry, jaké bývaly před válkou v Gottwaldově. Ale nechat si od milostpaní Baťové kontrolovat, jak je uklizená domácnost, to je ponižující. Přijít ke mně, tak by letěla velkým obloukem. Je demagogické porovnávat se s Ruskem. To bylo zaostalé z carských dob, mělo obrovské škody kvůli válce a zahraniční intervenci. Žádný kapitalista jako Baťa tam nebyl ani za cara a není tam takový ani teď. Jestli se nějaký generál nechal ošálit, nebyl v předvečer války tím pravým na svém místě a dopadl jak dopadnout musel.

Kapitalisté-lidumilové zřejmě ztráceli konkurenceschopnost, když se nerozšířili. Teď se většinou chovají k zaměstnancům jak k dobytku. 

0 0
možnosti
  • Počet článků 29
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1537x
Jsem starší důchodce a za 50 let, co žiji ve Zlíně jsem načepral spoustu informací o Tomáši Baťovi zakladateli obuvnického impéria. A to jak ústním podáním od pamětníků, tak i z knih, které sbírám. Budu je nabízet a v případě většího zájmu, třeba i vydávat.

Seznam rubrik