Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

alex hart

25. 8. 2009 14:32
Jak vono to u Bati vlastně bylo -1-

On ten Baťův systém byl ještě důkladnější (a tvrdší) než popisuje autor blogu.

1) Dělníci bydleli v domcích, které nechal postavit Baťa,  plat jim šel do banky, kterou vlastnil Baťa, nakupovali v obchodech, které vlastnil Baťa. Převážná část výplaty dělníků tak skončila zpět v rukou Bati.

2) Dělníci ručili za chyby ve své práci a zmetky svoji výplatou. Každý dělník si od Baťova zásobování "kupoval"  veškerý materiál (tj. vydaný materiál se pečlivě evidoval) a Baťa platil jen za bezvadné výrobky od kterých se odečítal spotřebovaný materiál a režie firmy. Normy byly poměrně tvrdé, ale šikovný dělník si vydělal dobře. Byl ale neustále pod tlakem na kvalitu jeho práce.  Každý jeden zmetek jej stál část jeho výplaty.

3) Vedoucí zaměstnanci ručili Baťovi za svou práci svým majetkem. Proto si museli již před nástupem do funkce mít nemovitý majetek dostatečné hodnoty, např. statek, nebo vilu, apod., aby měli v případě maléru čím ručit.

0 0
možnosti

alex hart

25. 8. 2009 14:33
Jak vono to u Bati vlastně bylo -2-

4) Dělníci a technici mohli studovat v Baťových školách. Ti nejlepší z nich se mohli stát vedoucími. Aby jako vedoucí mohli Baťovi ručit nějakým majetkem za svou práci, sháněl Baťa mladým perspektivním mužům dokonce i bohaté nevěsty např. dcerky ze statků apod. (tzv. Baťovy nevěsty).

.

A tak by se dalo pokračovat. Ten systém byl dokonale propracovaný, lidé si vydělali, ale makali jak šroubci a navíc ještě naplno ručili za kvalitu své práce. V dnešní době něco nepředstavitelného !

0 0
možnosti

Albert.Pes

25. 8. 2009 14:01
:)

Dnes? Dnes je to taková pěkná pohádka. Kupovat boty v Asii + jejich dovoz je vždy levnější než vyrábět boty v ČR.

0 0
možnosti

p555

25. 8. 2009 14:29
Re: :)

tak... podle zasady 13 boty nevyrabet, ale dovazet

0 0
možnosti

pedr64

25. 8. 2009 13:38
no, on ten baťův systém

měl i stránky, které by dnes byly těžko akceptovatelné. Zaměstnanci nesměli doma nic pěstovat ani chovat zvířectvo, aby se po práci dále neunavovali. Chodili na to kontroly. Na pivo jezdili až do Přerova(50km), kdyby někoho viděli 2x v hospodě, letěl by.

0 0
možnosti
  • Počet článků 29
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1537x
Jsem starší důchodce a za 50 let, co žiji ve Zlíně jsem načepral spoustu informací o Tomáši Baťovi zakladateli obuvnického impéria. A to jak ústním podáním od pamětníků, tak i z knih, které sbírám. Budu je nabízet a v případě většího zájmu, třeba i vydávat.

Seznam rubrik