Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

O fordismu, jenž se stal organickou součástí batismu

Tomáš Baťa podnikl za svého života 2 cesty do Ameriky (USA), kde byl ohromen výkonností, důmyslností, racionálností továren a zvláště výkonností dělníků, jíž se obdivoval a jež mu, jako v Evropě nedostižná, léta nešla do hlavy. Poprvé se zde setkal s fordismem, který přesně odpovídal jeho životním i pracovním představám i zásadám a mnoho z něho se stalo součástí jeho systému, jemuž říkáme batismus.

Na Baťovi je pozoruhodné, jak Fordovy zásady dovedl rozvinout, zdokonalit a přizpůsobit svému systému a evropským poměrům.

Fordovy zásady:

1.Člověk, hlavně podnikatel má celý svůj život sledovat jednu zásadní myšlenku a uskutečňovat ji do všech podrobností. (To je charakteristickým rysem Baťovým od doby, kdy se zbavil snu o jakémsi modelu praktického socialismu a nahradil jej fordovskou zásadou služby veřejnosti)

2. Služba veřejnosti je metodou i cílem výrobně obchodní činnosti. Je přednější, než zisk. Ten se při dobré službě spolehlivě dostaví sám.

3. Vyrábět znamená nakupovat suroviny co nejlevněji zhotovit z nich předměty při nejnižších nákladech a zboží dodat zákazníkovi co nejlevněji. (U Bati to znamenalo co nejvíc surovin, materiálů i budov a strojů si vyrábět sám a zboží prodávat ve vlastních prodejnách.)

4. Úředního ducha v obchodě co nejméně, ale za to více obchodního ducha v úřadě.

5. Nebát se minulosti a nezbožňovat minulost. Ta je však dobrá, pokud ukazuje cesty a prostředky k pokroku.

6. Zkoušet stále nové myšlenky.

7. Těch, kdo se sami vydávají za odborníky a znalce se vyvarovat. „Kdybych chtěl zničit konkurenci, zahrnu ji znalci. Propustili jsme každého, kdo se považoval za znalce, neboť kdo se vyzná v práci, neřekne o sobě, že je znalec. Znalci znají jen nejčastější námitku: to je nemožné, neproveditelné, a druzí po něm jen papouškují. Často pohřbí to, co by proveditelné bylo.

8. Vyhovět přání 95% lidí. Tedy nevyrábět nic výlučného, ale jen nejprodávanější předmět z oboru.

9.  Úzkostlivě dbát na přání zákazníků, pokud ovšem vyjadřují názor většiny a nejsou to jen libůstkáři.

10. Snižovat ceny. Agenty a meziobchod vyloučit, prodávat přímo zákazníkům.

11. Prodávat jen za hotové, nikdy na dluh.

12. Nemít dluhy a nemít v podniku cizí peníze, to je peníze, které by podniku diktovaly. Zásada se nevztahuje na vklady – úspory zaměstnanců s účastí na zisku. To jsou také cizí peníze, ale ty podniku nediktují, naopak mají tendenci sloužit k ovládání zaměstnanců.

13. Nevyrábět to, co mohu výhodně koupit. Ale vyrábět si sám zboží, jehož cenu drží kartek na určité výši.

14. Času co nejvíce šetřit a použít všeho, co jej uspoří.

15. Dělník má konat jedinou práci, pokud možno jedním a týmž pohybem. Dělník nic nenosí, netahá. Vše obstará dopravní oddělení. Transportéry, lanovky, apod.

16. Všechnu práci konat strojem, ruční práci vyloučit, hledat a navrhovat nové stroje k odstranění ruční práce.

17. Všech ploch v dílně dokonale využít. Šetřit tak režii, světlo, otop, investice do staveb.

18. Zbytečné úřadování odstranit.

19. Odstranit všecky tituly. Titul má zhoubné následky nejen pro majitele, ale i pro jeho okolí. (Může „z titulu titulu“ dávat mylná nařízení.) V tom byl s Fordem zajedno nejen Baťa, ale i ministerský předseda Švehla: přišel k němu žádat o protekci mladý muž. Neobstál, proto se začal ohánět dvěma doktorskými tituly.  „Pane,“ usadil ho Švehla, „bylo tele, které taky cucalo dvě krávy, a nakonec byl z něj přece jenom vůl.“

20.  Nové lidi dávat vždy na nejnižší místa, bez ohledu na to, zda dříve zaujímali místo vyšší.

21. Placení vysokých mezd je nejvýnosnějším způsobem obchodování. „Chcete-li, aby dělník věnoval závodu plně všechen svůj čas i sílu, stanovte jeho mzdu tak, aby nepociťoval finanční nesnáze! To se vždy vyplatí. (!!! A dnes v ČR? Nu což, máme mzdy žalostné a šéfům nevadí, že se jim to nevyplácí. Kampak na ně s nějakým Fordem a Baťou!)

22. Financovat průmyslový podnik má dílna, nikoliv banka.

23. Podnikatel nemá po dosažení úspěchu odejít do ústraní, odkud svým vlivem působí na podnik, ale má v podniku pracovat ještě intenzivněji.

24. Dobročinnost je zbytečná tam, kde je podnik organizovaný jako služba veřejnosti.

Ford i Baťa věnovali pozornost zásobování zaměstnanců životními potřebami. Zřídili závodní prodejny potravin, textilu a dalšího zboží. Vyšachováním maloobchodu i velkoobchodu ušetřili na jejich mastných maržích a nakupováním ve velkém přímo u výrobců mohli požadovat další slevy a tak prodávat zaměstnancům se ziskem zboží třeba za poloviční ceny, než maloobchod. Toho například Baťa s výhodou využil při řešení krize v roce 1922, kdy snížil prodejní ceny výrobků na polovinu, aby byly v zahraničí prodejné po zhodnocení koruny o 100%, mzdy snížil o 40% a ztrátu vyrovnal dělníkům prodejem životních potřeb za 50% ceny. Takové řešení krize v letech 2008 a 2009 se u nás, ale zřejmě ani nikde ve světě, neujalo. Dnes vidí výrobci své štěstí v držení maximálních cen. Je to sice hloupé, jako to bylo hloupé i v roce 1922 – kromě Bati. Ten taky vyšel z krize během 24 hodin a my se v ní paříme už druhý rok.


25. srpna 2009                                                                                                  Stanislav Vrbík

P. S.  To nejlepší, co nám po Tomáši Baťovi ještě zůstalo, jsou jeho projevy a zkušenosti v knihách. Mohu vám dodat tituly Švec, který dobyl světa od Erdélyho a Baťovu Zámožnost všem. (100 a 50 Kč)
Více na 602563464.

Autor: Stanislav Vrbík | úterý 25.8.2009 13:21 | karma článku: 17,30 | přečteno: 1431x
  • Další články autora

Stanislav Vrbík

Odpověď na reakce k článku Proč se komunisté museli zbavit odbojářů

Odpověď diskutujícím: Vážení, předkládám Vám soubornou odpověď, která by měla uspokojit všechny diskutující. Vycházel jsem z knížky Oty Rambouska Jenom ne strach, která vyšla v roce 1990.

14.9.2010 v 20:00 | Karma: 18,63 | Přečteno: 1400x | Diskuse| Politika

Stanislav Vrbík

Ať všichni zdechnou, jen když já budu ještě bohatší!

Vláda věcí tvých se k tobě chtěla navrátit, ale tys ji nepřijal, ó lide český! Komu jsi ji, lide, odevzdal? Nevíš, že. Tak Ti to povím, ó lide!Odevzdals ji těm, kteří chtěli vládnout a vetřeli se do tvého vládnutí. Oni to byli, kdo zaseli sémě krkounství do hlav lidí. Oni si kupují po tuctech vlivné lidi a přeměňují si je k obrazu svému. Kdo to jsou? Neukazují se nám.

11.9.2010 v 17:29 | Karma: 27,58 | Přečteno: 1893x | Diskuse| Politika

Stanislav Vrbík

Proč se komunisté museli zbavit všech odbojářů

Dnes odbočím od baťovské tématiky a nepřímo se pouštím do diskuse o bratrech Mašínových. Ve svém archivu jsem objevil článek historika Radomíra Luži z Tulane University v New Orleansu. Je to syn generála čs. armády, bojovníka Ruských legií, který byl při své odbojové činnosti v Protektorátě dlouho marně honěn gestapem, až byl udán jedním českým starostou českým četníkům a ti jej i se spolupracovníkem beze slova výzvy, překvapené a téměř nahé, zastřelili v Hříšti u Přibyslavi.

5.9.2010 v 16:22 | Karma: 31,68 | Přečteno: 2779x | Diskuse| Politika

Stanislav Vrbík

Baťova služba veřejnosti pro 21. století

V minulém příspěvku 15. srpna jsem se dopustil jakéhosi zrcadlového zkreslení výrazu. Napsal jsem totiž, že se Službou veřejnosti může nezaměstnanost v průmyslu růst rychleji. Správný výraz je, že tam bude klesat zaměstnanost. Významový rozdíl je v tom, že uvolnění lidé už nebudou bez práce, nezaměstnaní, ale bude dost prostředků, aby mohli pracovat v nevýrobní sféře. Tak mi to promiňte, bylo to zásadní, říkám tomu zrcadlové zkreslení. Ilustrace rčení, že když dva říkají totéž, není to totéž. Ale pokračujme v tématu o nadčasovosti Baťova díla.

25.8.2010 v 20:07 | Karma: 10,58 | Přečteno: 1658x | Diskuse| Ekonomika

Stanislav Vrbík

Nadčasové prvky batismu a jeho dnešní poslání

Měnící se světová politická a hlavně ekonomická situace, jmenovitě příchod fáze t.zv. transformace a začínající globální krize, vyžadují nalézt takový systém hospodaření ve společenských útvarech, který překoná přinášené problémy. Je to především otázka, co dělat se skutečností, že v průmyslu ubývá pracovníků (důsledek růstu produktivity práce) čímž klesá přívod daní do státních rozpočtů, ale roste potřeba vydávat podpory v nezaměstnanosti, nebo pro rozvoj oborů, netvořících materiální hodnoty. Tam právě bude možno uvolněné lidi změstnat, což ale zvýší náročnost na státní výdaje. Jediným známým systémem, který toto může překonat je Služba veřejnosti, jež byla metodou podnikání u Baťů.

16.8.2010 v 17:30 | Karma: 13,42 | Přečteno: 1630x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

  • Počet článků 29
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1537x
Jsem starší důchodce a za 50 let, co žiji ve Zlíně jsem načepral spoustu informací o Tomáši Baťovi zakladateli obuvnického impéria. A to jak ústním podáním od pamětníků, tak i z knih, které sbírám. Budu je nabízet a v případě většího zájmu, třeba i vydávat.

Seznam rubrik