Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dnešek a Baťovská služba veřejnosti

 Každá podnikatelská, obchodní, prodejní, řídící, správní činnost, tedy každá veřejná činnost se má konat ve smyslu služby veřejnosti. Úředníci jsou ve styku s občany jejich služebníky, nikoli vrchností. Podnikatel v úsilí o maximální zisk nezvyšuje ceny, nesnižuje mzdy.

Zvyšování zisku je věcí racionalizace výroby a prodeje. Důsledkem racionalizace je též snižování cen, růst mezd i růst účasti na zisku dělníků, mistrů a vedoucích pracovníků. Podle zásady každému podle jeho zásluh v systému samosprávy dílen.

Jak je to v podnikání, je známo a dokumentováno z historie firmy Baťa. Osnovní ideje:

Podnikání je službou veřejnosti. Obchod je službou veřejnosti.                                  

Náš zákazník, náš pán.                                                                                                      

Cokoli vyrobíme, musí zákazníkovi sloužit dobře, bez ohledu na cenu.                                                                                                      

Jen to nejlepší na světě je pro nás dost dobré.                                                                

Pravého úspěchu docílíme, až naučíme lidi řídit svou práci, a to bude tím snadnější, čím větší prospěch z toho budou mít.                                                                                       

Nehoňte se za penězi. Budete-li se za nimi honit, nikdy jich nedostihnete. Služte podle svých nejlepších sil a nebudete moci uniknout penězům.                                         

Konejme jen takovou práci, která slouží veřejnosti.                                                     

Životním posláním podnikatele má být, a v systému služba veřejnosti je: Tvůrce a racionalizátor stále nového a dokonalejšího ve smyslu technickém, organizačním, výchovném, i sociálním.

Co obchod? I obchod je podnikání, a službou veřejnosti má být ze samé podstaty obchodování. On teprve slouží přímo veřejnosti, má tedy nejvíce co mluvit do kvality a sortimentu. Po výrobě je to i maloobchod, který vytváří relaci mezi kvalitou zboží a jeho cenou. Na něm závisí kultura prodeje, výše nákladů prodejní činnosti, pohotovost nabídky, on vytváří zákazníkův dojem z průběhu nákupu, z koupeného zboží a stupeň jeho spokojenosti.

Je podstatné pro obchodníka v systému Služba veřejnosti, aby se nehonil za penězi nepřiměřenými maržemi. Aby opravdu sloužil zákazníkovi. V dnešní době pozorujeme, jak jakési tiché dohody mezi obchodníky otupily působení konkurence a tak umrtvily „ruku trhu“.

Je to jako pochod v dvacetistupu. Každý šilhá po ostatních, a kdo se opozdí, přidá, tomu kdo se vysune, tomu se ostatní rychle přizpůsobí.

   To je nešťastná realita. U obchodníka zůstávají pak nezaslouženě jakési, většinou neinvestované, a tedy neproduktivní peníze, které by byly lépe využity u výrobce k růstu výroby a u spotřebitele jako kupní síla. Ta je motorem spotřeby, a následně výroby.

Maloobchod je službou veřejnosti obecně, ale uplatněním baťovského principu Služby veřejnosti musí být rovnováha 3 složek: dodavatele, obchodníka a zákazníka jako pána nad všemi. Respektovaného, ne podváděného pána!

 Místní samospráva se v postsocializmu vysmekla svému poslání služby občanům. Namnoze hraje roli feudála, který volně manipuluje obecními prostředky, nenechá se kontrolovat. Úředník je často arogantní, povýšenecký a má pocit náležitosti k vrchnosti. Jí pak slouží, místo občanovi. A proti občanovi.

Možnost zneužití informací ve služebním styku a zneužití pravomocí k vlastnímu obohacení, je dominantní motivací ke kandidatuře velké části volených zástupců občanů.

Výběrové řízení, které mělo původně být pojistkou proti korupci, je dnes nejlepší příležitostí k ní. V útulku pro psy dnes můžete najít psí boudu v ceně třípokojového bytu a nikdy byste to do té boudy neřekli.

Podobně se ve velkém zneužívá lobbismu. Ten už ani není chápán veřejností, ale ani jeho účastníky jinak, než jako oficiálně užívaný způsob nejtvrdší korupce.„A mlčí hlas božího slitování“ a na veřejnosti mlčí i hlas občana. Nanejvýš je politická situace důvodem k nespokojenosti, k zanadávání si nad sklenicí piva.

Občané, kteří jediní mohou věci napravit, jsou bezradní. Jejich ignorování voleb v důsledku znechucení je mocnými podchyceno jako zabetonování poměrů, udržení se tzv. establishmentu u moci.

Ten by velkou neúčast ve volbách měl chápat jako své fiasko, ale na to jsou příliš otrlí. Na vysvětlenou některým, co neznají pojem skrutinia: Po volbách, jakmile jsou spočítány hlasy, jakoby vstali mrtvých všichni, co nevolili. Neodevzdané hlasy, nehlasy, jsou prohlášeny za hlasy a rozděleny mezi strany s největším počtem hlasů. Pak se podobným klíčem rozdělí mezi strany i nějaké desítky milionů ze státní pokladny.

Strany si všelijak shánějí peníze na svou propagaci a kampaně, aby si vysokým procentem zisku hlasů přisvojili co největší díl nehlasů těch, které už dokázali otrávit. Slovo „všelijak“ jistě nemusím plnoletým občanům blíže vysvětlovat.

Jak vidět, systém všeobecné Služby veřejnosti si zatím naše společnost nezaslouží. Můžeme jen dál věřit Komenskému, že (až) po přejití vichřic hněvu, hříchy našimi na hlavy naše uvrženého, vláda věcí našich se k nám navrátí.

  Ty vichřice hněvu můžeme zastavit jenom my, občané, na jejichž hřbetu se ty tragikomedie odehrávají! Tomáši Baťo, poraď. Tys věděl, jak.

To by byl ten návrat batismu! (Viz starší blog Jak Baťa vyhnal komunisty z radnice na www.stanislav.vrbik.blog.idnes.cz.)

 

 Pro ilustraci, jak vypadal život ve Zlíně v časech Služby veřejnosti, přidávám příhodu, která se nějak podobně udála v době Tomáše Bati.                                                   

 (Volně podle vyprávění p. Pospíšil v r. 1974)                          

Je první máj 1931. Na oslavě svátku práce se sešlo 100 tisíc lidí, Tomášových spolupracovníků s rodinami, i sympatizantů. Byl to několikanásobek počtu obyvatel Zlína.

Tomáš s manželkou Marií se prochází mezi lidmi a některé jí představuje: Maminko, toto je pan Pospíšil, jeho paní a jejich 3 děti. Vítáme vás u nás, Pospíšilovi. Víš, maminko, pan Pospíšil je jeden z našich nejlepších kráječů. Ušetří nám tisíce korun za týden a je podepsán na vysoké kvalitě našich bot. Vydělá si až 900 korun v pětidenním týdnu.            Mimochodem, řekl mi nedávno, že jeho tchán se dře u Thoneta za 60 korun na 6 dní.

Po rozloučení se ozve paní Marie: Vidíš, vidíš, tatínku, tak dobře platíš a mně nosíš pět stovek za týden.

Na to Tomáš: Pět stovek, to nemá ani horník s kupou dětí! A ty bys potřebovala víc, maminko? Máme přece hospodyni, zahradníka, šoféra, ty všechny platí závod.

Paní Marie, příslušnice nižší šlechty, zamáčkla slzu. Ona si přece nevzala horníka!                                                                                                            A Tomáš pokračuje. Já rád a promyšleně platím co nejvíc. Náš závod nestojí na mém platu, ale na platech spolupracovníků. Je to nejlepší způsob, jak mít spokojené, výkonné dělníky, kteří by v závodě nechali duši, aby při nejlepším výkonu sami řídili svou práci a hospodařili ve své dílně. Zámožný spolupracovník, to je výkonný a spolehlivý spolupracovník. A nejlevnější, nejkvalitnější boty. A vynikající poptávka.

  V tom, co ve Zlíně dokážeme, maminko, je tisíckrát větší štěstí než v penězích, marně ležících kdesi v bance.

Co bys řekla na to, že pan Pospíšil k nám přišel před sedmi lety z Francovy Lhoty pěšky a bos? Když po roce šel domů na návštěvu, dal celé rodině naše boty a mamince peníze na 2 kravky. Ta je svázala do šátku a proboha ho prosila, ať ty peníze rychle vrátí tam, kde je ukradl. Nedávno mi to vyprávěl a pochlubil se, že už má koupený pozemek na vilu kousek od nás na nábřeží. Za rok chce stavět. A to jeho paní už 4 roky nepracuje. Nemáš z toho radost? Vždyť je v tom i naše zásluha! A ne malá. Takových lidí tu máme stovky a budou tisíce dalších, kteří toho dosáhnou už zítra, nebo za pár let!                                                                                                                Nerad se chlubím, říkám to jen pro tvé uklidnění, ale toto mne nejenom uspokojuje, ale přímo dojímá; já rostu ve svých očích. A ty, Mařenko, ty mi pomáháš svou láskou, ty máš stejný důvod k hrdosti. Bez tebe bych nebyl, co jsem. Chtěl bych žít ještě padesát, sto let, abych se díval, jak naší prací vzkvétá celý kraj.

Síla, co? Nestojí za to usilovat o návrat batismu? Nikdy nebude doba tak moderní, aby Baťovu službu veřejnosti nepotřebovala.

Zlín, 8. 1. 2010                                                                    Stanislav Vrbík, 602563464

                                                                                             stanislav.vrbik@email.cz

 Dovětek

Tímto článkem končím s baťovskou tématikou. Připadá mi to jako šeptání někde v koutě. Vydávám knížečku se svými názory na dnešní dobu a batismus. Je tam i celý projev Tomáše Bati  Zámožnost všem a jeho několik článků uveřejněných ve stejnojmenné, dříve v blozích nabízené brožuře. I tato je k mání, zavoláte-li.                                                                                                        S. V.                                      

 

 

 

Autor: Stanislav Vrbík | pátek 8.1.2010 17:15 | karma článku: 13,09 | přečteno: 1527x
  • Další články autora

Stanislav Vrbík

Odpověď na reakce k článku Proč se komunisté museli zbavit odbojářů

Odpověď diskutujícím: Vážení, předkládám Vám soubornou odpověď, která by měla uspokojit všechny diskutující. Vycházel jsem z knížky Oty Rambouska Jenom ne strach, která vyšla v roce 1990.

14.9.2010 v 20:00 | Karma: 18,63 | Přečteno: 1400x | Diskuse| Politika

Stanislav Vrbík

Ať všichni zdechnou, jen když já budu ještě bohatší!

Vláda věcí tvých se k tobě chtěla navrátit, ale tys ji nepřijal, ó lide český! Komu jsi ji, lide, odevzdal? Nevíš, že. Tak Ti to povím, ó lide!Odevzdals ji těm, kteří chtěli vládnout a vetřeli se do tvého vládnutí. Oni to byli, kdo zaseli sémě krkounství do hlav lidí. Oni si kupují po tuctech vlivné lidi a přeměňují si je k obrazu svému. Kdo to jsou? Neukazují se nám.

11.9.2010 v 17:29 | Karma: 27,58 | Přečteno: 1893x | Diskuse| Politika

Stanislav Vrbík

Proč se komunisté museli zbavit všech odbojářů

Dnes odbočím od baťovské tématiky a nepřímo se pouštím do diskuse o bratrech Mašínových. Ve svém archivu jsem objevil článek historika Radomíra Luži z Tulane University v New Orleansu. Je to syn generála čs. armády, bojovníka Ruských legií, který byl při své odbojové činnosti v Protektorátě dlouho marně honěn gestapem, až byl udán jedním českým starostou českým četníkům a ti jej i se spolupracovníkem beze slova výzvy, překvapené a téměř nahé, zastřelili v Hříšti u Přibyslavi.

5.9.2010 v 16:22 | Karma: 31,68 | Přečteno: 2779x | Diskuse| Politika

Stanislav Vrbík

Baťova služba veřejnosti pro 21. století

V minulém příspěvku 15. srpna jsem se dopustil jakéhosi zrcadlového zkreslení výrazu. Napsal jsem totiž, že se Službou veřejnosti může nezaměstnanost v průmyslu růst rychleji. Správný výraz je, že tam bude klesat zaměstnanost. Významový rozdíl je v tom, že uvolnění lidé už nebudou bez práce, nezaměstnaní, ale bude dost prostředků, aby mohli pracovat v nevýrobní sféře. Tak mi to promiňte, bylo to zásadní, říkám tomu zrcadlové zkreslení. Ilustrace rčení, že když dva říkají totéž, není to totéž. Ale pokračujme v tématu o nadčasovosti Baťova díla.

25.8.2010 v 20:07 | Karma: 10,58 | Přečteno: 1658x | Diskuse| Ekonomika

Stanislav Vrbík

Nadčasové prvky batismu a jeho dnešní poslání

Měnící se světová politická a hlavně ekonomická situace, jmenovitě příchod fáze t.zv. transformace a začínající globální krize, vyžadují nalézt takový systém hospodaření ve společenských útvarech, který překoná přinášené problémy. Je to především otázka, co dělat se skutečností, že v průmyslu ubývá pracovníků (důsledek růstu produktivity práce) čímž klesá přívod daní do státních rozpočtů, ale roste potřeba vydávat podpory v nezaměstnanosti, nebo pro rozvoj oborů, netvořících materiální hodnoty. Tam právě bude možno uvolněné lidi změstnat, což ale zvýší náročnost na státní výdaje. Jediným známým systémem, který toto může překonat je Služba veřejnosti, jež byla metodou podnikání u Baťů.

16.8.2010 v 17:30 | Karma: 13,42 | Přečteno: 1630x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

  • Počet článků 29
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1537x
Jsem starší důchodce a za 50 let, co žiji ve Zlíně jsem načepral spoustu informací o Tomáši Baťovi zakladateli obuvnického impéria. A to jak ústním podáním od pamětníků, tak i z knih, které sbírám. Budu je nabízet a v případě většího zájmu, třeba i vydávat.

Seznam rubrik