Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Batismus se nám vrátí, věřím

Životní a podnikatelskou filosofii Baťovu můžeme nazvat „Služba veřejnosti“. Systém služba veřejnosti jako smysl podnikání poznal T. B. v USA. Jenomže byl asi jediným na světě, kdo tento systém dovedl k dokonalosti a životaschopnosti.

 Věta v nadpisu je troufalá a v dnešní situaci, v dnešním stavu společnosti bláhová. Ale myslíte si, že dnešní katastrofální stav politického systému v česku je zde navěky? Že demonstrativní pohrdání minulostí u mladé generace je definitivní? Jistěže si to většina národa nemyslí a doufá v lepší příští.
Možná bude muset napřed přijít ještě horší příští. To jenom proto, že český lev dřímá a soudí, že ještě není nejhůř.
Snažme se představit si, že zakrátko dojde opět k nějakému překvapivému vzepětí lidu a budeme stát před volbou jaký způsob nesametu uskutečnit. Po zkušenosti s Listopadem, si snad už dáme pozor, aby se opět nesmál někdo třetí vzadu.
Že se rozpomeneme, jak Baťovci vymetli komunisty ze zlínské radnice.
Až dojde k pádu vlády korupčníků prostřednictvím zkorumpovaných a budeme hledat nový politický a sociální řád, nesmíme zapomnět na životní a podnikatelskou filosofii Tomáše Bati.
Povězme si teď něco o této filosofii.
Její náznak najdeme už závěti Tomáše Bati z roku 1931. „Byla to touha tvořit, poskytnout stále většímu a většímu množství lidí účast na výhodách, které náš závod jak spolupracovníkům, tak zákazníkům poskytoval.“
Charakteristickým znakem Baťovy životní a podnikatelské filosofie je též zásada (nikoli jen heslo), „Náš zákazník, náš pán“.
Životní a podnikatelskou filosofii Baťovu můžeme nazvat „Služba veřejnosti“.
Účelem podnikání je právě to, co jsem uvedl z Baťovy závěti. Systém služba veřejnosti jako smysl podnikání poznal T. B. v USA. Jenomže byl asi jediným na světě, kdo tento systém dovedl k dokonalosti a životaschopnosti.
Systém služby veřejnosti znamená, že podnikání je řízeno tak, aby výtěžek byl trvale rozdělován rovnoměrně mezi spolupracovníky (tzn. postaru zaměstnance), zákazníky, a vedení závodu.
Vedení pak užívá svůj díl především k investování do modernizace a rozvoje firmy, výchovy dorostu, ale také k veřejně prospěšným aktivitám, jako je podpora veřejných investic města a okolí, podpůrný fond pro ševce z celé republiky, kteří se na stáří ocitli bez prostředků, když podlehli konkurenci, též výstavba domků pro zaměstnance, podpora školství ve městě, atd.

Důsledkem, či průvodním jevem systému nebo lépe řečeno jeho účelem je, mimo jiné co možná nejnižší cena, co možná nejvyšší mzda a co možná nejrychlejší rozvoj firmy.
Byl to právě dokonalý systém služby veřejnosti, co učinilo Baťu Baťou a postrachem výrobců obuvi na celém světě, včetně USA.
Ale ještě je zde jeden výjimečný aspekt Baťovy invence. On byl nejen tvůrcem svého systému podnikání. Podle svého vlastního vyjádření on vytvořil člověka (ve významu, že vychoval lidi), který vytvořil tolik úspěšnou firmu. Ano, byl vychovatelem tisíců svých spolupracovníků a toho si cenil na své práci nejvíc.
Byl to stále zdokonalovaný systém služby veřejnosti, vedle neobyčejného a všestranného tvůrčího nadání samotného Tomáše Bati, co by zaručovalo firmě dodnes přední místo ve světě podnikání.
Dopad, důsledek tohoto systému ale byl ještě mnohem důležitější, než všechny obchodní úspěchy nejslavnější firmy světa.
 Ocituji zde začátek předmluvy jednoho z vrcholných ředitelů firmy, pana Hugo Vavrečky ke knize Švec, který dobyl světa. (To, jak hodnotí H. V. baťovský systém, to je aspekt, který už předtím pojmenoval zmocněnec Mezinárodní organizace práce v Ženevě, pan Filene: Baťa vytvořil ve Zlíně nový typ průmyslové společnosti.)
Ten začátek předmluvy Hugo Vavrečky zní:
„Základní a  t r v a l é  hodnoty životního díla Tomáše bati musíme hledat především v oblasti sociální. Jakkoli to byl přičinlivý obchodník, vynalézavý technik, duchaplný organizátor a konečně úspěšný průmyslník, byly to vše jenom stupně vývoje, řeklo by se skoro, že to byla pomocná povolání, která Tomáš Baťa – vidíme to jasně teprve při pohledu nazpět – konal pro vyšší a vzdálenější cíl.
Jeho vlastní povolání, k němuž lnul stále víc a více, nalézaje v něm své životní poslání, byla úloha sociálního tvůrce, tvůrce nového v společenském a hospodářském životě člověka“.
Snad nejotevřenější obdiv k Baťům jako tvůrcům nového typu lidské společnosti vyslovil v roce 1937 sovětský generál tajných služeb (jeho jméno se v paměti Jana Bati nezachovalo).
Po návštěvě Zlína, kam se spolu s gen. Šapošnikovem nechal pozvat, byl zdrcen a prohlásil v soukromém rozhovoru čs. gen. Lužovi, že zatímco oni v Rusku prolili potoky krve, aby vyhubili podnikatele jako škůdce země, aniž dosáhli cíle dát lidem šťastný život, ve Zlíně jeden z těch proklínaných podnikatelů toho dosáhl v míře, o jaké oni v Rusku jen marně sní.

 Toto, nová spravedlivá společnost, vybudovaná podnikáním ve stylu služby veřejnosti, to je jádro životní filosofie Tomáše a později i Jana Bati. To je právě to, co stojí před našimi dveřmi a jednou bude vpuštěno dovnitř. Jak já věřím.
Jak už jsem se zmínil, i skoncování s dnešními politickými poměry lze provést baťovskou metodou, až si ten český lev protře oči.

Zlín, 30. Listopadu 2009     Stanislav Vrbík
e-mail stanislav.vrbik@email.cz                     tel. 602563464 informace – knihy o Baťovi
Starší blogy: www.stanislav.vrbik.blog.idnes.cz        

Autor: Stanislav Vrbík | pondělí 30.11.2009 19:04 | karma článku: 14,85 | přečteno: 1786x
  • Další články autora

Stanislav Vrbík

Odpověď na reakce k článku Proč se komunisté museli zbavit odbojářů

Odpověď diskutujícím: Vážení, předkládám Vám soubornou odpověď, která by měla uspokojit všechny diskutující. Vycházel jsem z knížky Oty Rambouska Jenom ne strach, která vyšla v roce 1990.

14.9.2010 v 20:00 | Karma: 18,63 | Přečteno: 1400x | Diskuse| Politika

Stanislav Vrbík

Ať všichni zdechnou, jen když já budu ještě bohatší!

Vláda věcí tvých se k tobě chtěla navrátit, ale tys ji nepřijal, ó lide český! Komu jsi ji, lide, odevzdal? Nevíš, že. Tak Ti to povím, ó lide!Odevzdals ji těm, kteří chtěli vládnout a vetřeli se do tvého vládnutí. Oni to byli, kdo zaseli sémě krkounství do hlav lidí. Oni si kupují po tuctech vlivné lidi a přeměňují si je k obrazu svému. Kdo to jsou? Neukazují se nám.

11.9.2010 v 17:29 | Karma: 27,58 | Přečteno: 1893x | Diskuse| Politika

Stanislav Vrbík

Proč se komunisté museli zbavit všech odbojářů

Dnes odbočím od baťovské tématiky a nepřímo se pouštím do diskuse o bratrech Mašínových. Ve svém archivu jsem objevil článek historika Radomíra Luži z Tulane University v New Orleansu. Je to syn generála čs. armády, bojovníka Ruských legií, který byl při své odbojové činnosti v Protektorátě dlouho marně honěn gestapem, až byl udán jedním českým starostou českým četníkům a ti jej i se spolupracovníkem beze slova výzvy, překvapené a téměř nahé, zastřelili v Hříšti u Přibyslavi.

5.9.2010 v 16:22 | Karma: 31,68 | Přečteno: 2779x | Diskuse| Politika

Stanislav Vrbík

Baťova služba veřejnosti pro 21. století

V minulém příspěvku 15. srpna jsem se dopustil jakéhosi zrcadlového zkreslení výrazu. Napsal jsem totiž, že se Službou veřejnosti může nezaměstnanost v průmyslu růst rychleji. Správný výraz je, že tam bude klesat zaměstnanost. Významový rozdíl je v tom, že uvolnění lidé už nebudou bez práce, nezaměstnaní, ale bude dost prostředků, aby mohli pracovat v nevýrobní sféře. Tak mi to promiňte, bylo to zásadní, říkám tomu zrcadlové zkreslení. Ilustrace rčení, že když dva říkají totéž, není to totéž. Ale pokračujme v tématu o nadčasovosti Baťova díla.

25.8.2010 v 20:07 | Karma: 10,58 | Přečteno: 1658x | Diskuse| Ekonomika

Stanislav Vrbík

Nadčasové prvky batismu a jeho dnešní poslání

Měnící se světová politická a hlavně ekonomická situace, jmenovitě příchod fáze t.zv. transformace a začínající globální krize, vyžadují nalézt takový systém hospodaření ve společenských útvarech, který překoná přinášené problémy. Je to především otázka, co dělat se skutečností, že v průmyslu ubývá pracovníků (důsledek růstu produktivity práce) čímž klesá přívod daní do státních rozpočtů, ale roste potřeba vydávat podpory v nezaměstnanosti, nebo pro rozvoj oborů, netvořících materiální hodnoty. Tam právě bude možno uvolněné lidi změstnat, což ale zvýší náročnost na státní výdaje. Jediným známým systémem, který toto může překonat je Služba veřejnosti, jež byla metodou podnikání u Baťů.

16.8.2010 v 17:30 | Karma: 13,42 | Přečteno: 1630x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Ukrajinci dočasně stahují tanky Abrams. Jsou zranitelné při nasazení dronů

26. dubna 2024  8:01

Ukrajina dočasně stáhla z boje americké tanky Abrams M1A1, které se ukázaly být zranitelné při...

„Smrt režimu.“ Za nápis si má nezletilá ruská studentka odpykat 3,5 roku

26. dubna 2024  6:20

Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 29
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1537x
Jsem starší důchodce a za 50 let, co žiji ve Zlíně jsem načepral spoustu informací o Tomáši Baťovi zakladateli obuvnického impéria. A to jak ústním podáním od pamětníků, tak i z knih, které sbírám. Budu je nabízet a v případě většího zájmu, třeba i vydávat.

Seznam rubrik