Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Obecná čeština, zaniklá Moravština, a Češi

Lidé, kteří mluví a píší ve sdělovacích prostředcích, tedy na veřejnosti, jsou asi převážně občané Prahy. Mají zřejmou nechuť vyjadřovat se spisovně, a tak ustanovili, a Ústav pro jazyk český posvětil, další češtinu, tak zvanou obecnou češtinu.

 Lidé, kteří mluví a píší ve sdělovacích prostředcích, tedy na veřejnosti, jsou asi převážně občané Prahy. Mají zřejmou nechuť vyjadřovat se spisovně, a tak ustanovili, a Ústav pro jazyk český posvětil, další češtinu, tak zvanou obecnou češtinu.

To je dobrý manévr. Co bych se řídil nějakou spisovnou češtinou, když jako Středočech „můžu mluvit, jak mi zobák narost“. Je to jazyk bez závazných pravidel, ta určuje ten, kdo právě mluví nebo píše.

Přijde-li do Prahy nějakej balík z venkova, třeba z Brna, Budějc nebo Ostravy a tak, brzo ho poučíme, ať se na nás laskavě s tou spisovností nevytahuje, ať ze sebe nedělá pana dokonalýho.

A že je to jazyk bez pravidel, tak můžeme slyšet a číst perličky:

  • Oblačnost bude ubývat (ve významu, že oblačnosti…)
  • …když se ten pilot podařil zachránit (bez komentáře)
  • Uveďte vaše rodné číslo (a myslí se tím uveďte svoje…)
  • Všichni zkoušení neuspěli (ve významu, že nikdo ze zkoušených neuspěl)
  • Ceny nájemného, vstupného, poštovného, atd., porostou. (Ve významu, že poroste nájemné, vstupné, poštovné atd. Tyto veličiny jsou samy o sobě cenami. Neprodává se např. vstupné, ale vstupenka a její cena je vstupným.)
  • Odešel bez toho, aniž by se rozloučil (chce se říct, že odešel, aniž se rozloučil)

Takových perliček jsou stovky a nejdou většinou na vrub obecné češtiny. Jdou na vrub vztahu moderních Čechů k rodnému jazyku. Nakonec, vždyť instalace obecné češtiny jako druhého mluveného jazyka do národní kultury je též výrazem tohoto vztahu.

Nejvíc se vyskytuje, a proto mi nejvíc vadí, že se nectí pravidlo spisovné češtiny, pravidlo opakovaného záporu. Možná se jmenuje jinak, a vypadá takto: „Nikdy a nikde jsem nikomu, ani žádné bance, nic nedlužil.“ Tak je to česky. A setkáte se s výrazy „jakživ jsem někomu něco nedlužil“ a podobnými kreacemi.) Zní to jako špatný překlad z cizího jazyka, kde si vystačí s jedním záporem.

Jako Moravan se chci zmínit o historické křivdě, které se česká společnost za účasti samotných Moravanů, (ponejvíc učitelek), v minulosti dopustila. Dnes, kdy se rádi holedbáme folklorem, litujeme toho, že spousty moravských místních názvů byly počeštěny.

Obce, kterým se dodnes, s výjimkou učitelů a mládeže, říká Dinotica, Slanica, Divnica a tak, mají cedule Dinotice, Slanice, Divnice. A v Čechách se zeptají tou obecnou: Hele, a jak se ti v těch Divnicích bydlí? Nó, to u nás v Sušici je určitě líp. A mně se ptají hele, ty si se vopravdu narodil v té Svatobořici? Prostě máte v tom vy v Čechách hokej. Velikej.

Žiju ve Zlíně ve čtvrti zvané Kúty. Vidíte, už mi to Word podtrh jako chybu. Stále opravuju ty, co píší Kůty (kupodivu, opět podtrženo) a když mne zapisují, radši hned hlásím „U s čárkou“. Nejvíc tvrdohlaví jsou ti nejvzdělanější: lékaři.

Moravská nářečí si ponechala v případě dlouhého „u“ pravopis, který v češtině platil před vznikem dvojhlásky „ou“. (Ktož jsú boží bojovníci…). Tedy Slovácko, Valašsko a Lašsko. Hanáci si zvolili „ó“.

Spousta moravských jmen je poškozena nedodržením tohoto krásného archaismu. Vinni jsou faráři. Když kdysi zapisovali do matriky malého Kúřila, hloupě napsali ze dvou možností Kúřil, nebo když už špatně, tak Kouřil, tu třetí: Kůřil. Tak tu máme Lůčné, Bůřily, Sůsedíky, atd. A když tam někdo má správně čárku, na úřadě mu tam stejně dají kroužek. I na Moravě!

Líto je Moravanovi těch Dúbrav a Klobúků, co tam mají „ou“, Jastřabí, co tam mají „e“, i Dlóhých Lóček, co mají „ou“. Tedy starému Moravanovi. Mladí si zvykli a je jim to jedno. Ještě se nám vysmějí. Takovými prkotinami se zabývat! No, staromilci. Co po nich může rozumný člověk chtět, vlastně chtít?

Tak jsem vám, milí čtenáři, proložil tu dlouhou sérii „Baťovek“ takovým odpočinkovým tématem. Budu rád, když v diskusi připojíte do mé ukázky češtinových perliček další skvosty. Je to celkem oblíbené téma. Mezi námi, staromilci.

Zlín, Kúty, 20. října 2009                                                                    Stanislav Vrbík, tel. 602563464

Příspěvky o bratrech Baťových i s přehledem a nabídkou literatury byste našli na www.vrbik.blog.idnes.cz

Autor: Stanislav Vrbík | úterý 20.10.2009 18:12 | karma článku: 20,99 | přečteno: 2898x
  • Další články autora

Stanislav Vrbík

Odpověď na reakce k článku Proč se komunisté museli zbavit odbojářů

Odpověď diskutujícím: Vážení, předkládám Vám soubornou odpověď, která by měla uspokojit všechny diskutující. Vycházel jsem z knížky Oty Rambouska Jenom ne strach, která vyšla v roce 1990.

14.9.2010 v 20:00 | Karma: 18,63 | Přečteno: 1400x | Diskuse| Politika

Stanislav Vrbík

Ať všichni zdechnou, jen když já budu ještě bohatší!

Vláda věcí tvých se k tobě chtěla navrátit, ale tys ji nepřijal, ó lide český! Komu jsi ji, lide, odevzdal? Nevíš, že. Tak Ti to povím, ó lide!Odevzdals ji těm, kteří chtěli vládnout a vetřeli se do tvého vládnutí. Oni to byli, kdo zaseli sémě krkounství do hlav lidí. Oni si kupují po tuctech vlivné lidi a přeměňují si je k obrazu svému. Kdo to jsou? Neukazují se nám.

11.9.2010 v 17:29 | Karma: 27,58 | Přečteno: 1893x | Diskuse| Politika

Stanislav Vrbík

Proč se komunisté museli zbavit všech odbojářů

Dnes odbočím od baťovské tématiky a nepřímo se pouštím do diskuse o bratrech Mašínových. Ve svém archivu jsem objevil článek historika Radomíra Luži z Tulane University v New Orleansu. Je to syn generála čs. armády, bojovníka Ruských legií, který byl při své odbojové činnosti v Protektorátě dlouho marně honěn gestapem, až byl udán jedním českým starostou českým četníkům a ti jej i se spolupracovníkem beze slova výzvy, překvapené a téměř nahé, zastřelili v Hříšti u Přibyslavi.

5.9.2010 v 16:22 | Karma: 31,68 | Přečteno: 2779x | Diskuse| Politika

Stanislav Vrbík

Baťova služba veřejnosti pro 21. století

V minulém příspěvku 15. srpna jsem se dopustil jakéhosi zrcadlového zkreslení výrazu. Napsal jsem totiž, že se Službou veřejnosti může nezaměstnanost v průmyslu růst rychleji. Správný výraz je, že tam bude klesat zaměstnanost. Významový rozdíl je v tom, že uvolnění lidé už nebudou bez práce, nezaměstnaní, ale bude dost prostředků, aby mohli pracovat v nevýrobní sféře. Tak mi to promiňte, bylo to zásadní, říkám tomu zrcadlové zkreslení. Ilustrace rčení, že když dva říkají totéž, není to totéž. Ale pokračujme v tématu o nadčasovosti Baťova díla.

25.8.2010 v 20:07 | Karma: 10,58 | Přečteno: 1658x | Diskuse| Ekonomika

Stanislav Vrbík

Nadčasové prvky batismu a jeho dnešní poslání

Měnící se světová politická a hlavně ekonomická situace, jmenovitě příchod fáze t.zv. transformace a začínající globální krize, vyžadují nalézt takový systém hospodaření ve společenských útvarech, který překoná přinášené problémy. Je to především otázka, co dělat se skutečností, že v průmyslu ubývá pracovníků (důsledek růstu produktivity práce) čímž klesá přívod daní do státních rozpočtů, ale roste potřeba vydávat podpory v nezaměstnanosti, nebo pro rozvoj oborů, netvořících materiální hodnoty. Tam právě bude možno uvolněné lidi změstnat, což ale zvýší náročnost na státní výdaje. Jediným známým systémem, který toto může překonat je Služba veřejnosti, jež byla metodou podnikání u Baťů.

16.8.2010 v 17:30 | Karma: 13,42 | Přečteno: 1630x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 29
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1537x
Jsem starší důchodce a za 50 let, co žiji ve Zlíně jsem načepral spoustu informací o Tomáši Baťovi zakladateli obuvnického impéria. A to jak ústním podáním od pamětníků, tak i z knih, které sbírám. Budu je nabízet a v případě většího zájmu, třeba i vydávat.

Seznam rubrik